Wetenschap: waarom aanrakingen in vertrouwen zo regulerend zijn

Nieuwe ontdekkingen van onderzoekers in bindweefsel

Afgelopen september was het zover. 

Het internationale Fascia Congres in Zaventem ging van start. Enkele van de belangrijkste wetenschappers op het gebied van fasciatherapie zouden aanwezig zijn, alsook de grondlegger van onze methode, Danis Bois!

Dr. Robert Schleip voert onderzoek naar zenuwen in het bindweefsel. Hij en zijn team hadden al een telling gedaan van het aantal zenuwuiteinden. Hieruit bleek dat er zo’n 250 miljoen (!!) zenuwuiteinden in het bindweefsel te vinden zijn. Dat zijn er meer dan in onze huid. Dat wisten we al even, en daarom pleiten deze wetenschappers ervoor om het bindweefsel, de fascia, als sensorieel orgaan te benoemen.

Nieuw is dat we nu weten dat 40% daarvan deel uitmaken van het autonoom zenuwstelsel. Dat is het deel dat alle automatische processen in je lichaam regelt, zoals bloeddruk, hartslag, vertering etc… Dat type zenuwuiteinden hebben ze vooral teruggevonden rond bloedvaten. Het zijn deze zenuwuiteinden die de bloedstroom en microcirculatie in je lichaam regelen.

Ze regelen ook de spanning in het lichaam, want behalve de spieren heeft ook je bindweefsel de mogelijkheid om samen te trekken. Dat is dan wel aan een snelheid, of traagheid, van 1cm per maand. 

Ook onder de huid vonden ze zenuwvezels die rechtstreeks verbinding maken met het stress systeem in je centrale brein.

Dr Schleip was verheugd dit te kunnen vertellen tijdens een live congres! Hij nodigde iedereen uit om tijdens het congres enkele van je naasten liefdevol aan te raken en te knuffelen. 

Want uit deze bevindingen is het heel duidelijk gebleken dat er een sterke regulatie van je stress systeem plaats vindt bij liefdevolle aanrakingen (zenuwvezels onder de huid) en sterke druk (zenuwvezels in je bindweefsel), op voorwaarde dat er een sfeer van vertrouwen is.

Dit sterkt ons als fasciatherapeuten, aangezien wij werken met zachte trek en duwbewegingen van de huid, maar ook de weefsels onder de huid, tot in het bot en de organen. 

Het kan een verklaring zijn waarom mensen tijdens een manuele behandeling tot rust komen, waarom men warmte en pulsaties kan voelen, en waarom er een regulatie is van je stress systeem, dat heel vaak aan de basis ligt van een legio aan klachten.

Ook de andere onderzoekers hebben ons ontzettend kunnen boeien met hun onderzoeken. Maar daarover vertel ik jullie graag in een nieuwe blog.

Zachte groetjes,

Annelies

Ik wil jullie dan ook uitnodigen om je naasten

– nog meer dan je al deed – 

liefdevol aan te raken en te knuffelen in een vertrouwensvolle sfeer. 

En om te genieten van deze weldaad.