Stress en zelfzorg

Stress stress en nog eens stress, van jong tot oud, het lijkt wel of niemand eraan ontsnapt!

En als je denkt dat je geen stress hebt, zou het zelfs kunnen zijn dat je er doof voor bent geworden, want dat is wat je lichaam probeert te doen in nood.

En ja, ik heb ook vaak stress, tonnen stress!

Als ik mijn patiƫnten op tafel onder handen neem dan is de link tussen die stress en wat er in het lichaam gebeurt zo duidelijk! Spieren spannen op, beweging in gewrichten worden korter, ademhaling wordt oppervlakkig, ze gaan niet echt liggen op tafel, maar houden zich onbewust een beetje omhoog, etc.

Gelukkig is ontspanning een van de eerste dingen die er gebeurt in een sessie fasciatherapie. Het verschil in spanning tussen het begin en het einde van de sessie kan je op hun gezicht aflezen. Sommigen voelen zich zelfs wat onstabiel, anderen zeggen dat het bijna magisch is te voelen tot welk een diepe ontspanning ze in staat zijn.

Het gevolg? Minder pijn, minder stijfheid, helder hoofd, betere bloeddoorstroming, betere werking van het zelfherstellend vermogen etc etc…

Ik weet het, ik trap een open deur in, maar die broodnodige ontspanning kan je ook ZELF vinden!

Ga wandelen en dansen, het liefst nog op blote voeten. Zoek vrienden op en lach en huil met ze, ga met je kinderen in bed liggen en luister naar hun gezellige praatjes. Leer mediteren, zonder de verwachting dat je dan “verlicht” wordt, maar gewoon stil worden is ook al niet meer alledaags. En laat die telefoon misschien ook eens aan de kant liggen.

Waaierige koude-voeten groetjes,

Annelies