HET BELANG
WAT IS FASCIATHERAPIE?
Fascia is het bindweefsel dat als een web door ons hele lichaam loopt en alle spieren, organen, bloedvaten en zenuwen doorweeft en met elkaar verbindt. Als grootste zintuigelijk orgaan is ons bindweefsel de plaats waar we ons lichaam én onze emoties kunnen waarnemen.
Deze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden.
Een fasciatherapeut werkt met het bindweefsel via manuele technieken, maar ook via bewegingseducatie, gesprek en meditatie. Het is een wetenschappelijk onderbouwde behandelingsvorm, ontstaan vanuit de kinesitherapie.
We gaan tijdens een sessie samen, met volle aandacht, je lichaam observeren. Hierdoor komen we te weten wat er nodig is voor jouw herstel. Elke behandeling is daarom uniek én diepgaand.
Werken met het bindweefsel stelt ons in staat om effecten te krijgen op de grote systemen in het lichaam. Denk daarbij aan de bloedcirculatie, de vertering, het hormoonstelsel, de ademhaling en bovenal het zenuwstelsel. Fysiologische veranderingen zoals warmte en ontspanning zijn iedere sessie voelbaar.
Afgestemd en uniek
Iedere fasciatherapie sessie ontstaat vanuit de unieke behoefte van de patiënt en het lichaam. Annelies gebruikt de specifieke tools vanuit de fasciatherapie om zeer minutieus aan te voelen welke beweging, welk woord, welke stilte, of welk steunpunt er nodig is.
Lichaam & geest
Het bindweefsel maakt de verbinding tussen lichaam en geest. Het reageert op chemische, hormonale, mechanische, en dus ook op psychische prikkels door van elasticiteit en samenstelling te veranderen. Zo kan je stijfheid en spanningen in het lichaam detecteren die fysiek voelbaar zijn, maar een psychische oorsprong hebben.
Body awareness
Een belangrijk aspect van fasciatherapie is het bevorderen van het lichaamsbewustzijn. Door middel van een gerichte en/of globale aandacht op het lichaam verhogen we de proprioceptie. Zenuwuiteinden in het bindweefsel worden weer wakker en de patiënt wordt zich meer bewust van zijn of haar lichaam.
Bewegingspatroon corrigeren
Wanneer we traag en met aandacht, lineaire bewegingen uitvoeren in de 3 assen, hebben we een grote corrigerende invloed op de bewegingspatronen. Annelies leert je voelen en helpt je bijsturen, zodat een correctie van het bewegingspatroon kan plaatsvinden en je klachten zullen verminderen. Ook thuis kan er verder worden gewerkt.
Stressreductie
Het fasciale netwerk is sterk verbonden met het autonome zenuwstelsel. Stress is een vorm van spanning die een vermindering van elasticiteit van het weefsel is. De therapeutische technieken stimuleren het parasympathische zenuwstelsel. Dit leidt tot het intrinsiek wegsmelten van spanningen en stressverlichting. Ook oorzaken van stress worden behandeld tijdens het therapeutisch gesprek.
Pijnverlichting
Pijn is een belangrijke signaalfunctie van het lichaam. Het vraagt om onze aandacht! Door het ontspannende effect op het weefsel, verbeteren we de bloedcirculatie, creëren we warmte en bevorderen we herstel van acute en chronische pijn en eventueel ontstekingen. En dit allemaal niet invasief, met het lichaam als kompas.
LEUKE WEETJES
“Verbindend” weefsel als krachtige tool voor genezing
Wist je dat...
- 98% van je lichaam uit bindweefsel of fascia bestaat? Denk aan pezen, ligamenten, kraakbeen en tussenwervelschijven. Maar er is meer. Bindweefsel vormt een grote 3D matrix in en rond onze organen, bloedvaten, botten, zenuwen en spieren.
- Er meer zenuwuiteinden te vinden zijn in je bindweefsel dan in je huid? Het informeert ons over temperatuur, beweging, druk, positie in de ruimte en pijn. We noemen dit de proprioceptie. Wetenschappers pleiten ervoor om dit bindweefsel- systeem als nieuw zintuiglijk orgaan te classificeren.
- Dit gelachtige en elastische weefsel de “vochtige” omgeving is van al je cellen en daardoor verantwoordelijk is voor de communicatie over, en de overdracht van mechanische en biochemische veranderingen? Het transporteert onder meer zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen van cel tot cel.
- Ons bindweefsel, of fascia, ook een zeer reactief orgaan is? Het reageert op chemische, hormonale en mechanische prikkels. Dit bepaalt hoe soepel of stijf de fascia is. Bij fysieke en psychische stress wordt het weefsel stijf en zorgt zo voor allerlei fysieke ellende. Oestrogeen maakt fascia elastischer, denk aan zwangere vrouwen.
- Het een weefsel is dat de verbinding maakt tussen lichaam en geest, tussen de fysieke prikkels en de verwerking daarvan in onze hersenen.